بي شك همها تا به حال نام پورتال ها را شنيده يم و احتمالا ممكن است براي ما اين سوال به وجود آيد كه پورتال چيست و چه كاربردي دارد ؟ ما در اين مقاله مي خواهيم پاسخ اين سوالات را بررسي كنيم و ببينيم كه آيا خصوصيات و ويژگي هاي پورتال ها در چيست . پس اگر شما هم همچين سوالاتي داريد تا انتهاي اين مطلب همراه ما باشيد . نام انگليسي پورتال به صورت PORTAL نوشت مي شود كه در واقهعع در فرهنگ لغات فارسي به معناي دريچه و درگاه مي باشد . در واقع در تنوژي هم استفاده زيدي از كلمه پورتال مي شود كه در آن جا معناي متفاوتي دارند . در حقيقت در تكنوليسايت بايد بيان كنيم كه پورتال به معناي صفحه اي در وب است كه به صورت مجازي در اخيتار كاربران قرار ميگيرد و دسترسي آساني را بدون آن كه توجه اي به محل فيزيكي شود براي كاربران فراهم مي كنند . به زبان ساده تر مي توانبيان كرد كه يك پورتال درگاهي به دنياي مجازي مي باشد.
پورتال (Portal) به چه معناست؟
معادل فارسي كلمه Portal (پُرتال) درگاه تعريف ميشود همانطور كه در اكثر وب سايت ها ميبينيم براي معرفي خدمات آنلاين خود از واژه درگاه استفاده ميكنند، كه از واژههاي معرفي شده در فرهنگ لغات مي باشد. درگاهها (پورتال) به نوعي وب سايت هايي با امكانات و فضا سازي هاي سازمانيتر هستند.
ويژگيهاي اصلي يك پورتال چيست ؟
بياييد نگاهي به ويژگيهاي پورتال بيندازيم. پورتال:
درگاه ورود منحصر به فردي استمجموعهاي از اطلاعات را در خود دارداطلاعات همگي هدفمند هستنداطلاعات در دسترسند.حالا با توجه به اين ويژگيهايي كه گفته شد، ميتوانيم پاسخ سوال “تفاوت وبسايت و پورتال چيست ؟“ را بدهيم:
پورتال درگاه ورودي منحصر به فردي به مجموعه منابع استاطلاعات را با توجه به تجربيات كاربر نمايش ميدهددسترسيها به اطلاعات دستهبندي شده به طور تفكيكي انجام ميشودامكان ارتباط بين كاربران و همه استفادهكنندگان ار پورتال وجود داردبه نرمافزارها و سيستمهاي نرمافزاري وصل ميشود
نسل اول پورتال ها :
اولين پورتال ها، كه از آنها تحت عنوان نسل اول نام برده مي شود، بر فراهم نمودن محتويات ايستا، مستندات و همچنين خوراكهاي اطلاعاتي زنده در صفحات وب مبتني بودند. مثالهاي نمونه اين نسل سايت هاي YAHOO يا EXCITE است. اين پورتالها در محيطي به هم پيوسته، اهداف مشابهي را دنبال كرده و صفحه واسط مشخص و منحصر به فردي را براي دستيابي به مجموعه اطلاعات توزيع شده در سراسر شركت يا سازمان خود، در اختيار كاربر مي گذاشتند.
اين اطلاعات معمولا شامل اخبار شركت، شرايط و فرم هاي استخدام، اطلاعاتي مربوط به كاركنان و چگونگي ارتباط با آنها، مستندات رسمي و سياست هاي اعلام شده شركت و همچنين لينك هاي ارتباطي مفيد بود.
نسل دوم پورتال ها
نسل دوم پورتال ها تمركز خود را بر نرم افزارهاي متمركزتر و اطلاعات دقيق تر و مشخص تر قرار دادند . اين نسل از پورتال Portal ها شباهت زيادي با نسل اول داشتند اما تفاوت اين نسل با نسل قبلي در امكان ارتباط همكاري كاربران در محيطي به هم پيوسته بود و همين تفاوت نقطه ي تمايز اين نسل با نسل قبلي محسوب مي شد . همچنين در اين نسل از پورتال ها مي توان به قابليت همكاري متقابل در ادارات مجازي براي تيم هاي كاري و با هدف انجام وظايفشان فراهم ساختند .
اين نسل از پورتال ها سرويس هاي متعددي داشتند كه از جمله آنها مي توان به سرويس ها همكاري كه به كاربران اجازه مي داد با يكديگر گپ بزنند و براي يكديگر ايميل بفرستند و قرار ملاقات تنظيم كنند و همچنين مي توان به سرويس مديريت محتوا اشاره كرد . در پورتال هاي نسل دوم قابليت تعريف گروه هاي كاربري نيز فراهم آمده بود . به بيان ديگر اين پورتال ها ساز و كار همكاري داخلي را در يك سازمان فراهم مي ساختند .
نسل سوم:
نسل سوم با هدف ايجاد فضاي مجازي تجارت الكترونيك (E-Business) به وجود آمد. اين پورتالها نقطه اتصالي شد بين كارمندان، توليدكنندگان، عرضهكنندگان و مشتريان. كاربران هم با هم ميتوانند ارتباط داشته باشند و هم به محتوا، امكانات و تجهيزاتي كه پورتال ارائه ميدهد، دسترسي داشته باشند.
ويژگي خاص نسل سوم پورتالها اين است كه اتوماتيك و بر اساس نقش كاربر، هدفمند شده و ويژگيهاي مخصوص آن كاربر را ارائه ميدهد. يعني نحوه نمايش اطلاعات، امكانات و … بر اساس نقش هر كاربر متفاوت است.
انواع پرتال
پرتال هاي وب يا همان وب پرتال ها بر اساس نوع كاربردي كه از آنها مي شود طبقه بندي مي شوند كه برخي از آنها به شرح زير هستند :
پرتال هاي شركتي : دسترسي اختصاصي به اطلاعات خاصي از يك شركت يا كمپاني خاص را فراهم مي كند مثلا www.canon.com يكي از انواع اين پرتال ها است .
پرتال هاي تجاري: اينگونه پرتال ها در زمينه تجارت الكترونيك فعاليت مي كنند مثلا google shop يكي از اين نوع پرتال ها است.
پرتال هاي شهري: دسترسي به خدمات و اطلاعات يك شهر را ممكن مي سازد . مثلا www.tehran.ir يكي از اين نوع پرتال ها است .
پرتال هاي فراگير: دسترسي از طريق تجهيزات فراگير مثل PDA را ممكن مي سازد.پرتالهاي تخصصي: پرتالهايي هستند كه براي يك هدف خاص طراحي شدهاند مثلا www.tosinso.com يك پرتال تخصصي فناوري اطلاعات است .
پرتالهاي فضاي كار: پرتالهايي هستند كه بر اساس زمينههاي كاري مختلف طراحي مي شوند.
پرتالهاي علمي: پرتالهايي هستند كه امكان همفكري بين افراد متخصص در انجام يك پروژه مشترك را ميدهند.
- چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۰۰ | ۱۷:۱۱
- ۱۷ بازديد
- ۰ نظر