آرشیو شهریور ماه 1400

طراحي سايت وردپرسي

انواع سيستم مديريت محتوا

انواع سيستم هاي مديريت محتوا را ميشنايد ؟ ميدانيد كدام سيستم مديريت محتوا از همه بهتر است و بيشتر براي شما كاربرد دارد ؟ و... اغلب طراحان و برنامه نويسان علاقه اي به صرف وقت جهت فراگيري تمامي سيستم هاي مديريت محتواي موجود ندارند و بيشتر مايلند بر يك و يا حداكثر دو مورد تسلط يابند، نياز به وجود سامانه اي منعطف و قدرتمند را آشكار مي سازد.روش‌ها و زبان‌هاي برنامه‌نويسي بسياري براي طراحي سايت وجود دارد. هر كس بنا به نياز و تخصص خود، روشي را انتخاب مي‌كند. براي داشتن يك انتخاب مناسب لازم است تا سيستم هاي مديريت محتوا را بشناسيد و در مورد ن ها تصمييم بگيريد . 

 

1. وردپرس(WORDPRESS)


طي سال هاي گذشته مباحث زيادي در خصوص ماهيت وردپرس و امكان دسته بندي آن به عنوان يك سيستم مديريت محتوا وجود داشت چرا كه ساختار اين سامانه معرف يك پلت فرم وبلاگ نويسي بود. اين كمشكش ها زماني فروكش كرد كه از وردپرس در طراحي وب سايت هاي ساده ي چند صفحه اي بروشور مانند(كه وبلاگ نيز نبودند) استفاده شد. خلق شبكه هاي اجتماعي پيشرفته از طريق پلاگين هاي اين سامانه منجر به ختم اين مباحث براي هميشه شد.


امروزه هزاران قالب، پلاگين و ويجت به منظور بسط قابليت هاي وردپرس در دسترس است. همچنين گسترش انجمن توسعه دهندگان اين سامانه بدان معناست كه دستيابي به آموزه ها و اطلاعات مورد نياز جهت بهره گيري از اين سيستم به راحتي فراهم شده است. راه اندازي شبكه هاي اجتماعي، تالارهاي گفتگو(Forum) و وب سايت هاي تجارت الكترونيك به كمك پلاگين ها و قالب هاي سفارشي شده، تنها با يك بار نصب و اشتراك گذاري اين سامانه امكان پذير شده است.


2. پي اچ پي نيوك PHP nuke

پي اچ پي نيوكپي اچ پي نيوك يكي از انواع سيستم هاي مديريت محتوا قديمي است. قبل از وردپرس و جوملا استفاده از آن رواج بيشتري داشت. به روز رساني‌هاي نيوك در سال‌هاي اخير كم بوده است و مشكلاتي نيز در مورد امنيت و سرعت آن مطرح است. مي‌توان گفت اين سيستم رقابت را در مقابل CMS هاي جديدتر واگذار كرده است. به همين دليل كاربران آن نسبت به قبل بسيار كمتر شده‌اند.


بعضي از ويژگي‌ها و امكانات پي اچ پي نيوك به شرح زير هستند:


نصب و راه‌اندازي رايگانامكان كنترل و نظارت كامل بر اعضاي سايتامكان مشاهده آمارهاي لحظه‌اي براي همه صفحاتامكان دسته‌بندي و لينك‌ها و مديريت آن‌هاامكان برگزاري سريع و آسان نظرسنجيپي اچ پي نيوك PHP nukeپي اچ پي نيوكپي اچ پي نيوك يكي از انواع سيستم هاي مديريت محتوا قديمي است. قبل از وردپرس و جوملا استفاده از آن رواج بيشتري داشت. به روز رساني‌هاي نيوك در سال‌هاي اخير كم بوده است و مشكلاتي نيز در مورد امنيت و سرعت آن مطرح است. مي‌توان گفت اين سيستم رقابت را در مقابل CMS هاي جديدتر واگذار كرده است. به همين دليل كاربران آن نسبت به قبل بسيار كمتر شده‌اند.


نصب و راه‌اندازي رايگانامكان كنترل و نظارت كامل بر اعضاي سايتامكان مشاهده آمارهاي لحظه‌اي براي همه صفحاتامكان دسته‌بندي و لينك‌ها و مديريت آن‌هاامكان برگزاري سريع و آسان نظرسنجي

3. جوملا 


يكي از رقباي حرفه اي وردپرس، جوملا است. اين برنامه براي تمام وب سايت  ها چه كوچك چه يك وب سايت بسيار بزرگ مناسب است. رابط كاربري جوملا نسبت به وردپرس كمي سخت و پيچيده تر است به همين دليل استفاده از آن براي كاربر خيلي راحت نيست.برخلاف وردپرس كه حتي افراد مبتدي نيز مي توانند از آن استفاده كنند، براي استفاده از جوملا بايد يك فرد متخصص استخدام شود، كه اين مورد خود زمان بر است زيرا افرادي كه به جوملا مسلط هستند كم پيدا مي شوند.

4. دروپال (Drupal)

اگرچه اين سيستم مديريت محتوا كاربران كمتري نسبت به سيستم هاي ديگر دارد اما توانسته توجه طراحان قدرتمند و حرفه اي را در بازار به خود اختصاص دهد. اين سيستم به مهارت‌هاي برنامه نويسي نياز دارد. هم چنين براي سايتهاي خبري، آپلود و دانلود گزينه خوبي مي باشد.
برخي از ويژگي هاي اين سيستم مديريت محتوا به شرح زير مي باشد.
سرعت بالايي دارد.توسعه پذيري خوبي دارد.امنيت بالايي دارد.داراي سيستم پشتيباني قوي مي باشد.

5. بلاگر Blogeer

بلاگر از سال 1999 مشغول به فعاليت است. همان‌طور كه از نام آن مشخص است بلاگر يك سيستم مديريت محتوا است كه به‌طور خاص براي وب‌لاگ نويسي طراحي شده است. اين يك سرويس رايگان است كه مالك آن Google است.


مزاياي بلاگر

بلاگر سيستم مديريت محتواي آساني است. به راحتي در عرض چند دقيقه مي‌توان تنظيمات وب‌لاگ را تغيير داد.بلاگر تعدادي افزونه رايگان دارد كه مي‌توانيد به وب‌لاگ اضافه كرده تا امكاناتي نظير فرم تماس و تبليغات را در وبلاگ خود بگنجانيد.بلاگر فضاي زيادي را در اختيار شما قرار مي‌دهد.

محدوديتي براي تعداد پست‌هاي شما در هر وبلاگ وجود ندارد.براي راه‌اندازي وبلاگ با بلاگر نيازي به خريد دامنه و هاست نداريد.معايب بلاگربلاگر فقط مناسب وبلاگ هست. اگر شما نوع ديگري از سايت مدنظر داشته باشيد، بلاگر، CMS مناسب شما نخواهد بود.بلاگر تعدادي قالب رايگان دارد اما اگر نياز به تغييرات بيشتري داشته باشيد بايد يك طراح استخدام كنيد.

6. PHP اكسپرشن انجين -EXPRESSIONENGINE

اين سامانه تركيب جالبي از نرم افزارهاي غير رايگان و متن باز است. ساختار اين سيستم مديريت محتوا بر پايه CodeIgniter مي باشد كه خود يك فرم ورك متن باز است. جنبه ي غير رايگان اين سامانه از اين واقعيت نشات مي گيرد كه برنامه نويساني متعهد همراه با پشتيباني فني و انحصاري در پس اين سيستم وجود دارند.


وب سايت هاي مطرحي كه به كمك اين سيستم راه اندازي شده اند عبارت است از AIX Life، the Canon Ixus site و LivingSocial Adventures.


كستردگي پلاگين و ماژول ها در اين CMS بسيار محدود است به طوري كه تنها 22 ماژول و 100 پلاگين در دسترس است. اما با همين تعداد اندك، دانش نامه ها، تالارهاي گفتگو ، سايت هاي مديريت كاربران، تجارت الكترونيك، سايت هاي آمارگيري و.... بيشماري ايجاد شده است. چنانچه از طريق وب سايت رسمي امكان يافتن پلاگين مورد نظر فراهم نباشد، انجمن هايي براي ارائه ي پلاگين متناسب با نياز شما در نظر گرفته شده است.

وبلاگ چيست ؟

 قطعا تا به حال اسم وبلاگ رو زياد شنيده ايد ؟ اما شايد نحوه كار با وبلاگ رو بلد نباشيد و يا تا به حال ازش استفتئدهخ اي نكرده باشيد . اگر شما هم جزو دسته اين افراد هستيد و ميخواهيد بيشتر با وبلاگ ها نيز آشنا شويد توصيه يم كنم تا انتهاي اين مطلب هماه ما باشيد .  واقعيت اين است كه مرز بين وبلاگ و وب سايت آن‌قدرها هم صُلب و شفاف نيست كه به سادگي بتوانيد از كسي به خاطر بي‌توجهي به تفاوت اين دو ايراد بگيريد يا بر روي فرق سايت و وبلاگ اصرار كنيد.

وبلاگ تركيبي از دو كلمه web و log و به معني ثبت روزانه وقايع در web است. پديده وبلاگ نويسي از سال ۸۰ در ايران شروع به رشد نمود. اما از آن تاريخ تاكنون، رشد فزاينده اي داشته و روز به روز بر تعداد علاقه مندان آن افزوده مي شود.

خصوصيات عمومي وبلاگها

اكثر وبلاگ ها داراي يك خط فكري خاص بوده و به نوعي آن را دنبال مي نمايند . مثلا" در صورتي كه يك بلاگر علاقه مند به فن آوري باشد ، با جمع آوري مطلب از منابع متفاوتي نظير : نمايشگاه ها ، سمينارها  و يا سايت هاي ديگر ، آنان را با فرمت مورد نظر در بلاگ خود ثبت و در اختيار مخاطبان خود قرار دهد .
 درصورتي كه يك بلاگر علاقه مند به يك بيماري خاص بوده و مسائل علمي آن را به نوعي دنبال مي نمايد ، مي تواند مقالات و موضوعات جديد منتشر شده در رابطه با بيماري مورد نظر را بر روي بلاگ خود منتشر نمايد . در صورتي كه يك بلاگر , علاقه مند به مسائل اقتصادي مي باشد ، مي تواند با جستجو و يافتن مقالات جديد در رابطه با اقتصاد، آنان را بر روي بلاگ خود منتشر نمايد .
برخي از وبلاگ نويسان از بلاگ خود به منزله يك آلبوم عكس و يا بريده روزنامه ها ( شكل خاصي از يك حافظه online ) استفاده مي نمايند.
 زماني كه بلاگر يك لينك مناسب را در اين خصوص پيدا نمايد و يا  اطلاعاتي خاصي را كه قصد دارد آنان را بخاطر بسپارد ، آنان را بر روي بلاگ خود قرار مي دهد .


ابزارهاي ساده نشر 

وبلاگ ها در اواسط دهه 90 مطرح و به سرعت و همزمان با ارائه ابزارهاي ساده نشر و ايجاد وبلاگ ،نظير Blogger.com  رشد و مورد استقبال قرار گرفتند. در اين راستا  وبلاگ ها ي متعددي ، ايجاد گرديده است (از بلاگ هائي كه شامل دفترچه خاطرات online بوده كه منعكس كننده فعاليت ها و تجارب روزانه نويسنده بوده تا بلاگ هائي خصوصي و يا كوچك كه صرفا" شامل توضيحاتي اندك و لينك به ساير موضوعات است ) .اكثر وبلاگ ها مبتني بر متن مي باشند .در اين رابطه  وبلاگ هائي نيز وجود دارد كه علاوه بر استفاده متن از ساير اقلام اطلاعاتي نظير صوت ، تصاوير و كليپ هاي ويدئوئي نيز استفاده مي نمايند( بلاگ تصويري ( Photoblog ) ، بلاگ ويدئوئي ( Videoblogs ) ، بلاگ هاي صوتي ( Audioblog ) ) .

براي وبلاگ نويسي چه ملزوماتي نياز است؟

از آنجا كه سرويس هاي تحت وب بسياري از امكانات را بصورت رايگان در اختيار شما ميگزارند شما هيچ پولي براي وبلاگنويسي نميپردازيد مگر هزينه اي كه براي اتصال به اينترنت ميپردازيد البته ذكر اين مطلب ضروري است كه بيشتر سرويسهاي وب براي تامين هزينه هاي خود اقدام به درج آگهي در وبلاگ شما ميكنند ولي در هر صورت ملزومات براي وبلاگ نويسي وجود دارد كه آنها را در ادامه ذكر ميكنم:
-امكان استفاده از كامپيوتر و اتصال به اينترنت براي تايپ و ارسال مطالب مهيا باشد ( كامپيوتر شخصي،كامپيوتر فاميل،دوستان كافي نت و يا ...)
-فرد بايد حداقل آشنايي مختصري با ويندوز(و يا يك سيستم عامل ديگر) و تايپ كردن داشته باشد(مگر اينكه مطلابتان را روي كاغذ بنويسيد و بعد از وبلاگنويس ديگري بخواهيد آنرا برايتان به وبلاگ پست كند).
-براي وبلاگ نويسي بايد زمان كافي براي نوشتن مطالب و مديريت وبلاگ( مثلا حداقل نيم ساعت در شبانه روز) را داشته باشيد.


مطالعه وبلاگ

خوانندگان يك وبلاگ مي توانند از هر نقطه اي در وبلاگ كه تمايل دارند ، مطالعه خود را شروع نمايند :در ابتدا مطالب و نوشته هاي جديد منتشر شده بر روي بلاگ را مشاهده نمايند و يا با استفاده از امكان جستجو و يا لينك به ساير بلاگ ها ، اطلاعات قديمي منتشر شده را مطالعه نمايند . در زمان مطالعه يك بلاگ ، خوانندگان مي تواند آن را با اولويت هاي متفاوتي مطالعه نمايند : زماني ( مطالعه بر اساس زمان و تاريخ انتشار مطلب ) ، موضوعي و يا جستجو بر اساس كليد واژه هاي خاصي . وبلاگ ها ، اغلب شامل يك Blogroll بوده كه شامل ليستي از لينك ها به ساير وبلاگ هائي است كه مولف وبلاگ آنان را پيشنهاد ، مي نمايد  . تعداد زيادي از وبلاگ ها اين امكان را براي خوانندگان خود فراهم مي نمايند كه نقطه نظرات خود را در رابطه با موضوع منتشر شده بر روي سايت اعلام نمايند .


 تفاوت وبلاگ گروهي و وبلاگ شخصي چيست؟

در بيان تفاوت اين دو وبلاگ ابتدا بايد بدانيد كه وبلاگ شخصي يعني چه؟ وبلاگ شخصي به وب نوشتي گفته مي شود كه افراد آنچه كه در ذهنشان است را در blog خود بيان مي كنند. يعني يك وبلاگ شخصي زاده تفكرات و نظرات يك فرد است.
وبلاگ هاي گروهي با اهداف جمعي و علايق مشترك ايجاد شده اند. برخي از وبلاگها براي بازي و تفريح و سرگرمي هستند و برخي ديگر در برگيرنده مقالات علمي و پژوهشي مي باشند. و تمام اين موارد جوز دشته وبلاگ هاي گروهي به حساب مي آيند.
تفاوت وبلاگ شخصي و گروهي چيستوبلاگ ها تسهيل كننده ارتباطات تيمي، سازماني و خانوادگي مي باشند. آنها با شيوه اي بسيار آسانتر از ايميل و فروم ها، به ارتباطات گروههاي كوچك كمك مي كنند. استفاده از وبلاگهاي خصوصي در شبكه هاي اينترانت، اين امكان را به اعضاي تيم مي دهد كه لينكها و فايلها و نظرات و پيشنهادات خود را به يكديگر برسانند.
ايجاد يك وبلاگ خانوادگي به اعضاي خانواده كمك مي كند كه اخبارهاي خانوادگي شان را به اطلاع همديگر برسانند. يك وبلاگ به افراد كمك مي كند كه در حلقه گروه باقي بمانند و پيوند و فرهنگ گروهي را ارتقا دهند.
امااين سوال پيش مي آيد كه بلاگينگ چيست، و از طرفي Blogger به چه كسي گفته مي شود؟ بلاگر (blogger) به شخصي كه اقدام به ايجاد وبلاگ مي نمايد مي گويند.
تا به اينجا با مفاهيم زير آشناشده ايم:
بلاگ چيستبلاگينگ چيستBlogger چيستو وبلاگ نويس چيستدر امتداد مقاله به مقايسه وب سايت و وبلاگ مي پردازيم.